Als u er om welke reden dan ook alleen voor komt te staan en de opvoeding van de kinderen helemaal op u valt, brengt dat heel wat uitdagingen en vragen met zich mee. Zal mijn kind een moeder- of vaderfiguur missen? Hoe zorg ik voor voldoende aandacht voor mijn kind terwijl ik ook nog moet gaan werken en het huishouden moet doen? Zal ik nog tijd hebben voor mezelf en mijn vrienden of familie? Voelen mijn kinderen zich soms eenzaam en bij wie kan ik terecht voor hulp als ik niet altijd de grootouders wil lastigvallen? We weten dat de uitdaging om een kind alleen groot te brengen vaak onoverkomelijk kan lijken, maar met wat hulp van familie en vrienden en enkele praktische tips, geniet u toch van de kostbare momenten met uw kleintjes en blijft er zelfs nog wat tijd over voor uzelf. Hoe dat kan? Met wat handige ideetjes en huishoudhulp!
Tips om het huishouden vlot te regelen
Met een baby, peuter of kleuter in huis komt het huishouden vaak op de laatste plaats en kan het er al snel rommelig bijliggen. Trek u hier niet teveel van aan, is onze eerste tip. Een kind maakt rommel en de keuken kan niet altijd spik en span blijven, dat is iets wat u moet aanvaarden als eenoudergezin. Een tweede tip is van praktische aard: Laat peuter meehelpen in het huishouden. Natuurlijk kan een kleintje niet poetsen, maar speelgoed opruimen en een kommetje of een glas wegzetten, is snel aangeleerd. Een peuter ontdekt graag de wereld rondom zich, waarom laat u hem of haar dan niet ontdekken hoe een vlek van de tafel verdwijnt door erop te wrijven met een natte doek? Een iets ouder kind kan leren om zijn of haar kamer zelf op te ruimen, het stof af te nemen of te helpen tijdens het koken. En als het allemaal toch teveel wordt, moet u zich niet schamen om wat hulp in te roepen – dat kan van familie en vrienden, maar ook van een professionele hulp.
U bent niet alleen
Vindt u het moeilijk om alle beslissingen zelf te nemen? Weet u niet welke keuzes het beste zijn voor uw lieveling? Is het weer tijd voor nieuwe Schoenen, maar heeft u er het budget niet voor? Weet dan dat u niet alleen bent. In 2017 groeiden meer dan 700.000 kinderen op in een eenoudergezin, dat is zo goed als 15% van de kinderen en jongeren tussen 0 en 25 jaar. De kans is dus groot dat u in uw kennissenkring iemand vindt die in dezelfde situatie zit – een andere ouder aan de schoolpoort, iemand op het werk of zelfs uw beste vriend(in). Met elkaar babbelen kan al veel doen en onderling kunnen jullie tips en ideetjes uitwisselen om de opvoeding en het huishouden makkelijker te regelen. Stuur je kind bijvoorbeeld eens op ‘playdate’ bij het kind van een kennis, zo heeft u alvast een middagje voor uzelf. En ook de familie – grootouders, tantes en ooms – zwillen vast graag eens een dagje oppassen.