Klushulp en/of tuinhulp in huis

Oudere mensen blijven steeds langer thuis wonen. Dit is over het algemeen genomen een positieve ontwikkeling, omdat de meeste mensen het liefst thuis blijven wonen zolang dit kan. Er zijn steeds meer organisaties die meewerken aan de bevordering hiervan door het aanbieden van diverse vormen van hulp. Het grote voordeel van alles onder één dak is ook dat er eerder zal worden opgemerkt als er meer hulp nodig is en dat er dan direct actie kan worden ondernomen. Een huishoudelijke hulp komt heel regelmatig over de vloer en zal daardoor snel signaleren dat er een bepaalde klus dient te gebeuren. Vanwege de sociale functie die de huishoudelijke hulp vervult zal de cliënt het waarschijnlijk ook uit zichzelf melden aan de hulp als er iets nodig is.

Voor mensen die van klussen en van afwisseling houden is het een ideale baan. Bij ouderen gaat het immers met name om kleine klusjes die ze zelf niet meer kunnen, zoals een scharnier vervangen of de tuin onderhouden. Omdat het over het algemeen kortdurende klusjes zijn komt een klushulp op veel verschillende adressen. Een goede auto is daarom onontbeerlijk. De meeste ouderen wonen klein en hebben geen schuur vol gereedschap meer. Daarom is het ontzettend handig dat een klushulp een goed overzichtelijk worksystem in de auto heeft. Hierin kan al het benodigde gereedschap opgeborgen worden, evenals een voorraad materialen welke erg regelmatig nodig zijn zoals schroeven, bouten en moeren. Een klushulp wil het liefst een klus meteen kunnen klaren en dus niet tussendoor naar een winkel moeten om materialen te gaan halen. Dit zal niet altijd voorkomen kunnen worden, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Uiteraard vragen verschillende klussen een andere expertise. Het gaat vaak om eenmalige klussen, maar bijvoorbeeld hulp bij het onderhoud van een tuin zal een terugkerende gebeurtenis zijn. Voor cliënten is het prettig als ze bij terugkerende werkzaamheden met eenzelfde persoon te maken hebben.

In de meeste gemeenten wordt informatie verstrekt over de plaatselijke mogelijkheden om hulp te krijgen. In sommigen gemeenten is er een groep vrijwilligers die hulp bij het klussen aanbieden. Daarnaast zijn er professionele klussendiensten voor huis en/tuin te vinden tegen betaling.

In Nederland is er tevens een regeling dienstverlening aan huis uitgevonden om de financiële administratie van een hulp in huis te vereenvoudigen. Hiermee is het mogelijk om iemand in te huren zonder werkgever te worden. Dit is aan de orde wanneer er met freelancers wordt gewerkt. Een organisatie die alle dienstverlening aan huis aanbiedt, kan eigen klussers in dienst van de organisatie hebben. Direct bij een intake van een nieuwe cliënt kan al gekeken worden naar de hele situatie. Wat kan iemand nog zelf en is er sprake van mantelzorg of incidenteel hulp van familie of bekenden. Met een zorgvuldig intake gesprek kan bekeken worden of meer nodig is dan huishoudelijke hulp zodat er dienstverlening op maat geboden kan worden.