Werken als huishoudelijke hulp

Wanneer je wilt gaan werken als huishoudelijke hulp is het handig om je eerst even in te lezen in het onderwerp. Want wat is een huishoudelijke hulp nou eigenlijk precies?

De naam geeft het eigenlijk al grotendeels aan; een hulp in de huishouding is een persoon die in ruil voor een salaris de huishoudelijke taken en schoonmaakwerkzaamheden doet, thuis bij particulieren. Andere benamingen voor een huishoudelijke hulp zijn ook wel werkster, schoonmaker of poetshulp.

Werkplek

De werkplek van een huishoudelijke hulp is bij de mensen thuis. Vaak zijn dit ofwel mensen die zelf niet in staat zijn om alle huishoudelijke taken uit te voeren, denk hierbij aan ouderen of lichamelijk beperkte mensen, ofwel werkende mensen die zelf niet voldoende tijd hebben voor het runnen van het huishouden.

De taken van de huishoudelijke hulp

Een heel groot gedeelte van de werkzaamheden bestaan uit het schoonmaken van het huis. Echter verschilt het takenpakket van een huishoudelijke hulp vaak niet alleen per huishouden, maar ook per situatie. Zo kan eenzelfde klant de ene keer behoefte hebben aan schoonmaakhulp terwijl deze op een ander moment meer gebaat is bij hulp met wassen, strijken en opvouwen van kleding. Een korte opsomming van veelvoorkomende taken zijn:

  • Afstoffen
  • Stofzuigen
  • Dweilen
  • Ramen zemen
  • Het schoonmaken van badkamer, toilet of keuken
  • Het doen van de vaat
  • Kleding wassen, strijken en opvouwen
  • Opruimwerkzaamheden
  • Beddengoed verschonen

Voor een baas of als zzp-er?

Wanneer je als huishoudelijke hulp wilt gaan werken kun je ervoor kiezen om voor een bedrijf of instantie te gaan werken of volledig als zelfstandige. Ga je voor een werkgever werken, dan zal al het papier- en regelwerk voornamelijk door je werkgever gedaan worden. Kies je er echter voor om voor jezelf te gaan werken, houd er dan rekening mee dat er ook het een en ander aan administratieve taken voor je rekening komt. Op de website van de Rijksoverheid is hierover meer informatie te vinden.

Ook is het altijd handig om ervoor te zorgen dat je een computer of laptop tot je beschikking hebt waarop je jouw administratie, urenregistratie en andere zaken kunt regelen. Het aanschaffen van een computer of laptop kan een dure aangelegenheid zijn, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een macbook pro welke refurbished te kopen. Dit kan je, zeker als startende zelfstandige, een heleboel geld schelen.

Hoe kun je huishoudelijke hulp worden?

In tegenstelling tot veel banen is er voor het worden van huishoudelijke hulp geen opleiding te volgen. Dit houdt dan ook in dat in principe iedereen een baan als huishoudelijke hulp kan uitoefenen. Wel is het verstandig om eventjes uit te zoeken of je over de gewenste en benodigde kwaliteiten beschikt die je als huishoudelijke hulp nodig hebt. Denk hierbij aan nauwkeurigheid, efficiëntie, stiptheid en sociale vaardigheden. En uiteraard is een beetje kennis van zaken ook mooi meegenomen.