De verschillende soorten huishoudhulp

 

 

Het is belangrijk dat u de juiste soort huishoudhulp uitkiest voor uw specifieke noden. Niet alle huishoud(st)ers doen immers hetzelfde werk. Een overzicht van de verschillende soorten hulp die er zijn:

 

  • Algemene huishoudhulp. Vaak ook omschreven als poetsman/-vrouw, deze soort huishoudhulp neemt de wekelijkse poets en plas van u over. Meestal gaat het dan vooral om stofzuigen, dweilen en stoffen. Andere diensten zijn afhankelijk per persoon.
  • Gezinszorg. Deze soort dienst wordt vaak ingeroepen voor mensen met een beperking, een ziekte, of ouderen, en is normaal goed gesubsidieerd. Werknemers zijn gewoonlijk getraind in omgang met mensen, en nemen ook taken over als koken.
  • Nanny of kinderjuffrouw: dit zijn mensen die specifiek worden ingehuurd om voor de kinderen te zorgen in gezinnen waar de ouders door drukke carrières niet in staat zijn hun kinderen zelf van school op te halen en dergelijke. Nanny’s kunnen voor enkele uren per week worden ingehuurd, elke dag, of zelfs inwonend zijn. In dat laatste geval krijgen ze vaak een lager loon in ruil voor kost en inwoon. Dat is een populaire job onder jonge mensen die naar het buitenland willen trekken met weinig budget.
  • Klusjesman: een klusjesman is meestal geen regelmatige hulp die je wekelijks inhuurt, maar iemand die specifieke taakjes komt uitvoeren, bijvoorbeeld je muren komt schilderen wanneer dat nodig is, of de oprit plaveien.