Huishoudhulp in de deeleconomie

 

De trend van de “deeleconomie maakt het gemakkelijker voor mensen om diensten aan te bieden en om mensen te vinden die kunnen helpen in huis. Maar hoe zit dat nu met de wetgeving, en zijn er ook nadelen aan de deeleconomie?

 

Verschillende vormen

De deeleconomie is een parapluterm die allerlei vormen van economische activiteit kan omsluiten. Eén vorm daarvan is bijvoorbeeld grote groepen mensen die samen gaan onderhandelen met energieleveranciers, om zo de prijs van hun elektriciteit en water omlaag te trekken. Maar ook initiatieven als Airbnb behoren in principe tot de deeleconomie: mensen bieden hun extra ruimte aan zodat reizigers goedkoper kunnen overnachten dan in een hotel of een privé-appartement.

 

Ook op vlak van huishoudelijke hulp heeft de deeleconomie een verschuiving teweeg gebracht. Platformen als Taskrabbit en Upwork, naast allerlei meer lokale initiatieven, dienen om als particulier je diensten aan te bieden, of een taak aan te bieden aan anderen. Dat kan gaan van poetsen tot loodgieterij, van een oprit aanleggen tot een website schrijven.

 

Voor- en nadelen

Dat soort systeem is natuurlijk handig, want het maakt het een stuk gemakkelijker om iemand te vinden die je karweitjes voor je wil uitvoeren. Andersom is het voor velen een manier om extra geld te verdienen. Maar hoe weet je dat de persoon die zich aanbiedt, te vertrouwen is en wel écht weet wat hij doet? Op veel van dit soort platformen is er een overaanbod aan werknemers, die daardoor vaak onder de marktprijs willen werken. Maar als klant heeft u geen enkele garantie dat uw werk goed uitgevoerd wordt.

 

Daarnaast is er de vraag van aansprakelijkheid als er wat mis gaat. Stel dat de werkgever weigert te betalen voor het geleverde werk? Al te vaak bieden dit soort platformen geen hulp in dat soort situaties. Ook als een werknemer gewond raakt, is het onduidelijk wie er aansprakelijk is.

 

Legale grijze zone

Een laatste probleem is dat dit soort initiatieven vaak in een legale grijze zone zweeft. Airbnb was in se een goed idee, maar wordt nu grotendeels gebruikt door bedrijven of rijke eigenaars met meerdere huizen om appartementen commercieel uit te baten, zonder daarop de belastingen te moeten betalen of de strikte controle te ondergaan die geldt in het professionele milieu. Datzelfde is te zeggen over deelplatformen voor huishoudelijk werk. Toch maar uitkijken dus.